Project Rwanda

Project Rwanda

Gered Gereedschap voor IPRC Rwanda.


Door initiatief van de afdeling Gered Gereedschap Westvoorne is een groot project opgestart om 80 scholen in Rwanda van gereedschap te voorzien ten behoeve van beroepsopleidingen.


Over de werkwijze van de Stichting Gered gereedschap kunt u meer lezen op hun website.


Via een Nederlandse vrijwilligster, Hester van de Kuilen, die docenten traint en opleidingstrajecten vorm geeft in het beroepsonderwijs in Rwanda, heeft GG Westvoorne een aanvraag voor gereedschap gekregen van IPRC South (Integrated Polytechnic Regional Center) in het zuiden Rwanda. Deze organisatie bestaat onder meer uit 80 technische scholen waar beroepsopleidingen verzorgd worden, zoals timmerman, metselaar, elektricien, metaalbewerker, lasser, loodgieter, kleermaker, enz. Rwanda kent een uitdagende bevolkingssamenstelling: een heel grote groep is jonger dan 25 jaar. En dat is dan ook de reden, dat het beroepsonderwijs en ondernemerschap hier veel aandacht krijgt.


Deze technische scholen hebben een driejarig programma en studenten worden toegelaten na de lagere middelbare school (3 jaar). Het technisch onderwijs is een van de vijf routes van het hoger middelbaar onderwijs. Het is de bedoeling dat elke school een of meerdere werkplaatsen heeft. Een technische school heeft al snel een paar honderd studenten en is uitgerust als kostschool.

 

De aanvraag van IPRC is inmiddels gescreend en goedgekeurd door de (landelijke) Stichting Gered Gereedschap in Amsterdam. De hoeveelheid aangevraagde gereedschappen is te groot voor onze Westvoornse afdeling Gered Gereedschap en daarom wordt een groot gedeelte uitgezet bij een van de ongeveer 30 andere afdelingen van GG in Nederland. Het gaat om allerlei gereedschappen, zoals  hamers, beitels, zagen, naaimachines, boormachines en ander elekrisch gereedschap, steeksleutels, enz.   De gereedschappen worden stuk voor stuk gecontroleerd en opgeknapt.


De bedoeling is, dat de gereedschappen voor verzending gereed zijn in de tweede helft van 2016. Momenteel worden gesprekken gevoerd met een containerbedrijf, dat een container gaat leveren en de verscheping gaat verzorgen naar een haven aan de oostkust in Afrika. Vanaf die haven dient de container vervolgens over een afstand van circa 1900 km naar de hoofdstad Kigali getransporteerd te worden.


Indien u nog gebruikt of ongebruikt gereedschap of naaimachines thuis heeft liggen en u wilt er vanaf, dan kunt u dit inleveren bij de Hobbywerkplaats Westvoorne, Pinnepot 9c in Oostvoorne. Liefst op donderdagochtend maar er zijn meer manieren. Lees hiertoe verder op de pagina contact


Elk stuk gereedschap is welkom, ook als het beschadigd is. In de werkplaats van de Hobbywerkplaats Westvoorne staat een aantal enthousiaste vrijwilligers van de afdeling Gered Gereedschap Westvoorne klaar om het gereedschap weer als nieuw te maken. Wij zullen u op de hoogte houden van de voortgang van het project.


Wij zijn op zoek naar sponsors om de verschepingskosten te kunnen betalen. De volgende sponsoren gingen u al voor:

- Croon Elektrotechniek B.V. uit Dordrecht

- De heer Haeck uit Rhoon

- Oranjefonds
          Autotechniek

      De schoolkeuken

      Ektrotechniek

Autotechniek

          Autotechniek

          Elektrotechniek

    Elektro klaslokaal

        Een schenking

          Klaslokaal